✓ Snelle levering binnen NL & BE
✓ Veilig online bestellen & betalen
✓ A-kwaliteit, scherpe prijzen

Ayous hout info

Houtsoort Ayous: Abachi. 

In dit document staat uitgebreid beschreven wat de voordelen en nadelen en eigenschappen van Ayous zijn. Voor welke toepassingen het al dan niet geschikt is en waar je op moet letten bij de montage van het hout. Het wordt voornamelijk toegepast als houten gevelbekleding.

Let op:

Bij Ayous is een belangrijk onderscheid te maken tussen gemodificeerd hout en niet gemodificeerd. Het oorspronkelijke Abachi wordt veel toegepast in sauna’s aangezien het hout niet splintert. Bij alle informatie hieronder wordt uitgegaan van Thermisch gemodificeerd Ayous.

Kort:

Kleur:  Bruin, Goud-bruin geel. 
Duurzaamheid: Duurzaam klasse 1 a 2 (na thermische modificatie!)
Uiterlijk: Rustige tekening met nagenoeg geen knopen of noesten. 
Vergrijzen: Mooie egaalgrijze kleur
Toepassingen: Gevelbekleding, interieur.
Behandelen: Kan onbehandeld toegepast worden op gevels. Als de bruine kleur behouden wil worden zijn er verschillende manieren om het hout te behandelen.
Bewerken: zeer zacht hout dus eenvoudig met handgereedschap te bewerken en op maat te maken. Uitkijken met het schieten van nagels aangezien ze er te diep of doorheen kunnen gaan.
Prijs: Rond de 65,- per m2. Bij grotere afname scherpere prijzen mogelijk
Hardheid: Zacht
Gewicht: Zeer licht
Afkomst: West-Afrika 

Ayous vergrijzing in 12 weken

Voordelen Ayous:

 • Duurzaam: Thermisch Gemodificeerd Ayous heeft duurzaamheidsklasse 1/2 en kan dus onbehandeld 20-25 jaar mee aan uw woning. Dit is vergelijkbaar met Western Red Cedar
 • Licht van gewicht: Door de thermische behandeling is al het vocht uit het hout ontrokken en weegt het weinig. Hierdoor makkelijk te hanteren en aan hogere plekken op een gevel te monteren.
 • Prijs: aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld Red Cedar of andere hardhoutsoorten
 • Stabiel: Het hout werkt nagenoeg niet. In tegenstelling tot andere houtsoorten is het hierdoor mogelijk om het hout dichter op elkaar te monteren.  
 • Goed te behandelen: Het hout heeft een open structuur en neemt dus een olie goed op als het hiermee behandeld wordt.
 • Vergrijzing: Mooi egaal en snel. 
 • Structuur: vrijwel geheel zonder noesten en knopen hierdoor zeer strak en egaal
 • Makkelijk te bewerken; eenvoudig handmatig of machinaal te bewerken. Zagen boren en schroeven gaat makkelijk.

Nadelen Ayous:

 • Beschadigt sneller: Door de thermische modificatie is het hout zachter geworden. Op plekken waar een deur tegen het hout aankomt of waarbij bijvoorbeeld fietsen tegen het hout geplaatst wordt is het raadzaam de gevel te beschermen. Ook bij transport en opslag goed beschermen.
 • Sterkte: Het hout is niet sterk. Hierdoor niet geschikt voor constructies. Het wordt dan ook vrijwel niet aangeboden als balkhout tenzij als toepassing voor een pergola bijvoorbeeld waarbij het geen dragende constructie betreft.
 • Beschikbaarheid: Er zijn slechts enkele importeurs van het hout en hierdoor wordt het niet op heel veel plekken aangeboden.
 • Montage: Doordat het hout zacht is voorzichtig zijn bij montage. Bij het machinaal schieten van nagels bijvoorbeeld goed rekening houden met de zachtheid en op een proefplankje het eerst testen.
 • Toepassing: Alleen geschikt voor gevels interieur en exterieur. Indien ook bijvoorbeeld een vlonder in hetzelfde hout gewenst is is Ayous hierdoor minder geschikt. Eventueel zou je kunnen kiezen voor Iroko voor de vlonder aangezien die een vergelijkbare uitstraling heeft.

Uitgebreid: (Bron houtinfo)

Ayous Abachi (niet thermisch verduurzaamd)

Atibt

obeche

Andere namen

ayous, ayus (Kameroen, Guinee), obeche, arere (Nigeria), sam, samba (Ivoorkust), wawa (Ghana), mbado (Centraal-Afrikaanse Republiek).

Botanische naam

Triplochiton scleroxylon K. Schum.

Familie

Sterculiaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika van Guinee tot Kameroen. Voornaamste productielanden: Kameroen, Nigeria, Ivoorkust en Ghana.

Boombeschrijving

Grote boom, hoogte 45-55 m. Smalle plankwortels lopen tot 6 m hoog tegen de stam. De stam is recht en cilindrisch, maximaal 25 m lang. Diameter boven de plankwortels 0,9-1,5 m. Bij bomen met grote afmetingen is het hart dikwijls hol, rot of zacht.

Aanvoer

Gekantrecht, fineer en als plaatmateriaal.

Houtbeschrijving

Het kernhout is vers witachtig tot crèmegeel, aan licht blootgesteld tot goudgeel nakleurend. Er is geen duidelijk verschil tussen spint en kernhout. De kleur en de kwaliteit van abachi kunnen, afhankelijk van de herkomst, iets variëren.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot kruisdraad. Kruisdraad geeft op het radiale vlak een vage tot vrij duidelijke streeptekening.

Nerf

Matig grof tot grof.

Volumieke massa

(370-)390 (-450) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers ca. 560 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Droogt snel en gemakkelijk met weinig scheuren en vervorming. Als het aan de lucht wordt gedroogd, moet abachi meteen na het zagen op latten worden gezet om verkleuringen door blauwschimmels te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Abachi laat zich zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap gemakkelijk bewerken. Het gereedschap dient echter zeer scherp te zijn om een glad oppervlak te krijgen.

Spijkeren en schroeven: Goed, maar deze verbindingsmiddelen houden matig.

Lijmen: Goed.

Buigen: Matig.

Oppervlakafwerking

Goed. Het verdient aanbeveling een poriënvuller te gebruiken.

Duurzaamheid Ayous

Schimmels 5.Lyctus G.Termieten G.
(Thermisch Gemodificeerd Ayous heeft duurzaamheidsklasse 1/2)

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.Spint 1.

Toepassingen:

Veel gebruikt voor doeleinden waar een lichte, gemakkelijk te bewerken houtsoort is vereist en waar geen eisen aan duurzaamheid of sterkte worden gesteld. Bijvoorbeeld in de meubelindustrie voor binnenwerk van meubelen, wand- en plafondbetimmeringen, in de modelmakerij voor de metaalgieterij, bij orgel- en pianobouw en voor carrosseriebouw (o.a. caravans). Ook veel gebruikt voor triplex, meubelplaat, lijsten, binnenwerk van binnendeuren, bezemstelen, saunabanken enz.ig

De waardering van ayous.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.