✓ Snelle levering binnen NL & BE
✓ Veilig online bestellen & betalen
✓ A-kwaliteit, scherpe prijzen

Tymen Boon in Houtwereld

Tymen Boon startte twee jaar geleden zijn eigen bedrijf in houten gevelbekleding. Recent trok hij met Housewood in een nieuw kantoor op het terrein van de voormalige Suikerunie in Groningen. “Dit had ik niet gedacht toen ik 15 jaar geleden commerciële economie studeerde, maar die studie komt wel goed van pas.” 

De afgelopen twee jaar leverde Housewood al gevels voor honderden woningen, schuren en bedrijfspanden, in diverse houtsoorten. “Maar een goede locatie om klanten te ontvangen hadden we eigenlijk niet; dat is nu dus veranderd,” glimlacht ondernemer Tymen Boon. Het kantoor bestaat uit drie zeecontainers die aan elkaar verbonden zijn. Natuurlijk is de buitenkant bekleed met het eigen product, Ayous. Rechte planken, in wildverband in een open verbinding. “De meeste van onze opdrachten bestaan uit gesloten gevels, hout met een mes/groef verbinding.” 

Achter het kantoor, waar inmiddels vijf mensen werken, zit de eigen opslagloods. Boon kan tot 2030 blijven op het Suikerterrein in Groningen, een soort broedplaats voor jonge, creatieve bedrijven op een voormalig fabrieksterrein van maar liefst 133 hectare . Vanaf 2030 zal op deze locatie stadsdeel De Suikerzijde verrijzen. “Waar ik na 2030 naar toe ga? Dat weet ik nog niet. In die tijd kan er nog zoveel gebeuren.”

Ayous 

Meest gevraagde houtsoort door de klanten van Housewood – dit zijn architecten, middelgrote aannemers en soms particulieren – is Ayous. Het Ayous dat Housewood levert is thermisch gemodificeerd zodat de duurzaamheidsklasse van 5 naar 2 tot 1 stijgt. “Door de modificatie gaat het hout zeker 20 tot 25 jaar mee. Door het verlagen van het vochtgehalte tijdens het modificatieproces wordt het hout heel licht en kan het makkelijk hoog aan gevels verwerkt worden. Opdrachtgevers kiezen eventueel zelf nog een nabewerking van het Ayous zoals verf, olie, beits of impregneren. De grootste hoeveelheid die hier de deur uit gaat zijn triple profielen, maar de barcode (hout van verschillende breedtes in een bepaald patroon naast elkaar) is ook in opmars.”

Het zachte, tropische loofhout komt uit landen als Kameroen, Ivoorkust, Nigeria of Ghana. Het hout, ook bekend onder de naam Abachi, werd vooral veel gebruikt in sauna’s omdat het niet splintert. “Maar wij leveren bijna alleen thermisch gemodificeerd Ayous.” Het hout koopt Tymen Boon in bij diverse partijen in binnen- en buitenland. Housewood is FSC-gecertificeerd en bovendien doet Boon bij elke bestelling een donatie aan Trees for Life. 

Landelijk actief

De studie commerciële economie komt Boon goed van pas bij de marketing en e-commerce. “Zo ben ik ook in het hout beland. Na mijn studie en diverse andere banen ben ik bij Bouwcenter Eppinga in Drachten begonnen om daar het e-commerce deel te ontwikkelen. Zeven jaar werkte ik daar. Hout was daar één van de materialen, maar had al snel mijn voorkeur. Toen Eppinga werd overgenomen door een ander bedrijf ben ik voor mezelf begonnen en heb me gespecialiseerd in houten gevels. Dit trok me het meest. Vanwege mijn voorliefde voor hout, maar ook omdat het wat grotere projecten zijn. Je kunt dan rendabel draaien met niet al te veel opdrachtgevers die je een hoog serviceniveau kunt bieden. We merken dat onze klanten het specialisme waarderen.” 

Zijn commerciële opleiding komt duidelijk tot uiting in de werkwijze van Housewood. Allereerst is het bedrijf online goed te vinden en duidelijk in haar informatie. “Ook de site Ayous.nl hoort bij ons bedrijf. We laten online veel voorbeelden zien van projecten. Dat spreekt toch het meeste aan.” Daarnaast kunnen klanten samples aanvragen van de producten die Boon levert. “De kleine stukjes hout, of wat grotere borden voor grote projecten, sturen we op in een monsterdoos. Vervolgens bellen we om te vragen wat de wensen zijn. Welk hout, welk profiel, maatwerk of standaard maten? Door onze eigen voorraad kunnen we meestal heel snel leveren. Maar ook maatwerk lukt vaak al binnen zes weken. Zagen en schaven laten we doen door vaste zagerijen.”

 

Naast Ayous levert Housewood ook thermo Grenen, Western Red Cedar, Padouk, Iroko, Populier, Siberische Lariks of Accoya. Met name de laatste soort is prijzig in de bewerking die Housewood gebruikt (gemodificeerd met azijnzuur). “De vierkante meter-prijs is drie keer zo hoog als die voor Ayous. Maar belangrijker nog het is schaarser. Er is zelfs een wachtlijst voor! Accoya wordt met azijnzuur gemodificeerd waardoor het heel duurzaam wordt; rot-bestendig en uiterst vormstabiel. Het gaat zeker 50 jaar mee. Dit modificeren gebeurt in Arnhem, maar dat proces zit vol. Door de gestegen energieprijzen en in sommige gevallen schaarste is het meeste hout eigenlijk behoorlijk in prijs gestegen. Voor Ayous gaat het om een plus van 20 procent in de afgelopen jaar.” 

Dromen van Duitsland 

Een voorspelling doen voor de toekomst als het gaat om prijzen en verkrijgbaarheid, durft Boon niet te doen. “Zie wat er de afgelopen twee jaar gebeurd is… Dat kon toch niemand voorspellen? Ik startte in 2020 in de corona-tijd. Online ging het super goed, iedereen ging thuis aan het klussen en gelukkig heel veel met hout! Toen brak de pleuris uit in Oekraïne, stak de hoge inflatie de kop op en stegen de energieprijzen als een malle.” Prijsstijgingen berekent Boon door aan zijn afnemers. “Dat kunnen we gelukkig ‘gewoon’ doen. We zitten in een wat hoger segment en leveren hout aan mensen die een huis op maat laten bouwen. Dat doen we nu in Nederland en België. Met Duitsland ben ik bezig. De vertaler is al aan het werk en ik heb al iemand die de verkoop voor zijn rekening wil nemen. De focus zal altijd op luxe houten gevels liggen. Of dat voor een luxe villa is, een pod, tiny house, kantoor of schuur. Dat maakt niet uit.” 

Door: Nathalie Bluimink – Houtwereld 18 nov 2022 nummer 14

De waardering van ayous.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.