✓ Snelle levering binnen NL & BE
✓ Veilig online bestellen & betalen
✓ A-kwaliteit, scherpe prijzen

Verschillende methodes voor montage van houten gevelbekleding

De montage van houten gevelbekleding kan op een aantal verschillende manieren. In dit Expert artikel leggen we uit wat de meest voorkomende methodes zijn en wat de voordelen en nadelen per methode zijn.

Bolkop schroefnagels (RVS)

De meest voorkomende manier is het gebruik van bolkopnagels. Bolkopnagels worden op 2 manieren bevestigd.
 • Met de hand; op de ouderwetse manier met een hamer kunnen ze gemonteerd worden. Dit is de meest voorkomende methode en ook de eenvoudigste en goedkoopste. Nadeel is dat het wat langzamer gaat en dus meer tijd kost. Daarnaast is het bij montage in zachtere houtsoorten zoals Thermisch Gemodificeerd hout sneller gevoelig voor beschadigingen. Als je misslaat met de hamer kan er sneller een deuk in het hout komen.
 • Spijker- nietapparaat of Tacker. Dit kan zowel op lucht dus met een compressor als op een accu. Het voordeel is dat dit veel sneller gaat als met de hand. Eventueel nadeel is dat hout nooit op alle plekken even hard of zacht is en dat je dus plekker krijgt waar de nagels eruit blijven steken of in het slechtste geval zelfs er te diep in zitten waardoor het hout beschadigt.
Let op; gebruik geen nagels met een verloren kop of grote nieten die helemaal in het hout verdwijnen. Deze zullen het hout ligt beschadigen op de plek waar ze het hout ingaan en hier zal de verwering van het hout plaatselijk sneller gaan doordat hier vocht in kan gaan zitten.
Montage Ayous open gevelbekleding met RVS Bolkopnagels

Voordelen;

 • Eenvoudig; geen dure apparatuur nodig. Eenvoudig met een hamer zelf te monteren
 • Strak; de nagels geven een strak beeld.
 • Goedkoop; Reken op ca 15 nagels per m2 afhankelijk van het profiel en hierdoor ligt de prijs voor bolkopnagels onder de € 1,5 ex btw per m2

Nadelen;

 • Kans op beschadigingen van het het hout is aanwezig. Doordat je met de hamer misslaat kan het bij zachtere houtsoorten sneller gaan deuken.
 • Tijd; Kost meer tijd en kan hierdoor duurder zijn bij montage door een bedrijf.

Schroeven (RVS)

Schroeven is wel een opkomende montagevorm. Het grote voordeel hiervan is dat het minder definitief is als nagels. Het hout kan per plank eenvoudig losgeschroefd worden, eventueel vervangen of behandeld en weer teruggeplaatst aan de gevel worden. Bij Mes en Groef verbindingen kan je door het losschroeven door een aantal planken los te maken en van de gevel te halen.
Voordelen;
 • Eenvoudig; geen dure apparatuur nodig. Eenvoudig met een elektrische schroefmachine zelf te monteren
 • Flexibel; makkelijk een plank eraf halen en te behandelen of vervangen
 • Goedkoop; Reken op ca 15 schroeven per m2 afhankelijk van het profiel en hierdoor ligt de prijs hiervoor € 2,50 ex btw per m2
Nadelen;
 • Tijd; Kost meer tijd en kan hierdoor duurder zijn bij montage door een bedrijf.
LET OP: Zowel bij schroeven als Nagels is het zeer belangrijk dat u RVS nagels gebruikt. Bij gebruik van geen RVS of verkeerde RVS nagels gaat het hout “huilen”. Het roest van de nagels zal naar beneden gaan vlekken.

Op bovenstaande afbeelding is goed te zien wat er gebeurt als u niet met het juiste materiaal in RVS werkt. De schroeven op de foto zijn wel RVS maar de ringetjes erachter niet. Doordat deze zijn gaan roesten is er zeer duidelijk zichtbaar wat het effect op de gevelbekleding (in dit geval Western Red Cedar) is.

Montagetip: Span een draad over de hele gevel zodat de nagels precies op 1 lijn komen te zitten. Op onderstaande foto is dit duidelijk te zien. Het hout op onderstaande afbeelding is Red Cedar met noesten (ook wel Tight Knotty of WRC STK genoemd)

Clips (blinde montage)

Clips is een vorm van montage wat veel voorkomt bij de montage van Vlonderplanken. Het is ook toe te passen bij de montage van gevelhout echter dient hier wel rekening mee gehouden te worden bij het schaven. Je voorziet de planken dan van een extra gleuf in de zijkanten van het hout.

Blinde Montage houten delen dmv clipsysteem.

Clips is een vorm van montage wat veel voorkomt bij de montage van Vlonderplanken. Het is ook toe te passen bij de montage van gevelhout echter dient hier wel rekening mee gehouden te worden bij het schaven. Je voorziet de planken dan van een extra gleuf in de zijkanten van het hout.

Voordelen;

 • Strak beeld van de geven
 • Snelle montage
 • Flexibel; ook eenvoudig weer te demonteren

Nadelen;

 • Lastiger aan te komen; Het hout moet al van te voren zo geschaafd worden. Om dit zelf of achteraf te doen is een erg bewerkelijke klus
 • Prijs; Een clipsysteem zoals B-fix maakt een gevel afhankelijk avn de breedte van de planken al gauw € 15-20 ex btw per m2 duurder
 • Afwerking met hoeken en randen is vaak lastig. Ofwel met speciale start en eindclips is dit te doen maar kan onhandig zijn.
 • Breekbaar; bij gevelhout van ca 18mm zijn de groeven vrij kwetsbaar. Je kan met het vastschroeven snel het hout beschadigen en daardoor meteen een hele plank beschadigen.

Clips (blinde montage)

Er zijn meerdere partijen die ook kliksystemen aanbieden voor de montage. In het hout wordt dan een uitsparing gefreesd. Door deze uitsparing in het hout kan het geveldeel vervolgens op een clip geklikt worden die achter het hout op aluminium rails bevestigt zitten.
Voordelen;
 • Flexibiliteit, het is na montage ook mogelijk om de planken weer eenvoudig te demonteren. Je kan ze dan vervangen of behandelen en weer terugplaatsen.
Nadelen;
 • Prijs; het systeem is vrij prijzig. Reken op € 25,- € 30,- ex btw meerprijs per m2
 • Lastiger aan te komen; Het hout moet al van te voren zo geschaafd worden. Om dit zelf of achteraf te doen is een erg bewerkelijke klus
 • Breekbaar; bij gevelhout van ca 18mm zijn de groeven vrij kwetsbaar. Je kan met het vastklikken van de planken snel het hout beschadigen
De waardering van ayous.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.