✓ Snelle levering binnen NL & BE
✓ Veilig online bestellen & betalen
✓ A-kwaliteit, scherpe prijzen

Ayous en Fraké: Verschillen & overeenkomsten op een rijtje

Ayous en Fraké zijn populaire houtsoorten voor de vervaardiging van Houten gevelbekleding. Ayous wordt ook wel Abachi genoemd en Fraké staat ook bekend als Limba. Beiden zijn voorbeelden van Thermisch Gemodificeerd hout.

Ayous en Fraké zijn 2 verschillende houtsoorten. Ze hebben veel gemeen maar er zijn ook een paar verschillen. In dit Expertartikel leggen we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen uit zodat het u kan helpen te kiezen voor de juiste producten.

Overeenkomsten Ayous en Fraké

  • Beide zijn Afrikaans en snelgroeiende hardhout- en dus loofboomsoorten. 
  • Beide houtsoorten worden meestal Thermisch Gemodificeerd aangeboden. Voordat ze gemodificeerd worden zijn het hele lichte bijna witte houtsoorten die niet duurzaam zijn. Door het modificeren bereikt het hout Duurzaamheidsklasse 1 a 2 Wat een duurzaamheid betekent van 20/25 jaar of langer.
  • Kleur; Beide wordt door het modificeren goudbruin van kleur.

Prijscategorie; er is wat verschil in de prijs maar het verschilt niet heel veel. Andere houtsoorten zoals Red Cedar en Padouk zijn door de ontwikkelingen in de afgelopen jaren hard omhoog gegaan. Thermisch gemodificeerd hout in het algemeen is niet heel veel in prijs gestegen daarentegen.

Belangrijkste verschillen

  • Fraké is naast dat het wat harder is ook wat zwaarder na de behandeling
  • Fraké is een 10-15% duurder dan Ayous. Ayous zit momenteel rond de € 75 ex btw per m2 en Fraké rond de € 85.
  • Fraké heeft wat meer tekening in het hout. De gevel krijgt hierdoor een iets drukker en donkerder uiterlijk
  • Ayous is makkelijker verkrijgbaar in afmetingen naar wens. Wij hebben een ruime voorraad Ayous dit is dan dus besteksmatig door u in te kopen. DWZ dat u het aantal planken en lengtes precies kan kopen die u nodig heeft. Bij Fraké kopen we dit vaak per project in en is de flexibiliteit wat minder. Het kan zijn dat u wat meer moet afnemen dan u nodig heeft of dat de lengtes niet precies aansluiten bij de wensen.
Fraké Triple Rhombus 40x130mm
Ayous Triple Rhombus 25x130mm

Andere Thermisch gemodificeerde houtsoorten

Naast Fraké en Ayous worden ook andere houtsoorten thermisch gemodificeerd.

De meest voorkomende hebben we in onderstaand overzicht opgesteld. We hebben per houtsoort de meest opvallende kenmerken benoemd.

Thermo Vuren/ Grenen; Ook gewoon Vurenhout wordt veel thermisch gemodificeerd toegepast. De structuur en noesten van het hout blijven goed zichtbaar en zo krijgt het een levendig uiterlijk en heeft de gevel hierdoor een veel drukker zicht. Dit hout komt vaak uit Scandinavië en is hierdoor een goedkoper alternatief.

Thermo Radiata Pine; Radiata Pine is een Naaldhoutsoort wat zich kenmerkt door de mooie vlammen in het hout. Het is daarnaast vrijwel foutloos en daarom ook gewild bij toepassingen in plaatmateriaal en ook voor gevels. De houtsoort komt uit Nieuw Zeeland en maakt zo een flinke reis alvorens het hier thermisch gemodificeerd wordt.
Ook de bekende houtsoort Accoya wordt gemaakt met Radiata Pine om zijn goede kenmerken.

Thermo Populier; Meer uit de regio net zoals Vuren en/of Grenen hout is Populier. Dit wordt in plantage bossen in Frankrijk en Duitsland gekweekt. Het Populier is van nature een zeer snelgroeiende houtsoort die we kennen van langs wegen en is veel voorkomend in de polders van Nederland.. Het hout is bijna wit van kleur. Doordat hiervan ook mooie rechte stammen beschikbaar zijn is het ook uitermate geschikt voor het thermisch modificeren.

Thermo Essen; Ook een Europese variant. Vaak alleen in korte lengtes te verkrijgen. Erg mooie bijzondere tekeningen in het hout. Ook na het modificeren blijft dit hout hard en hierdoor kan het naast gevelbekleding ook ingezet worden voor andere doeleinden zoals vlonderplanken.

De waardering van ayous.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 22 reviews.